- KUIH LAPIS
- 1 cawan tepung beras
- 2 cawan santan sederhana pekat (caranya-campurkan 1 cawan santan pekat dengan 1 cawan air)>>kita lebihkan sikit
- 2 sudu besar tepung gandum>>yg ni kita kurangkan sikit
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1/2 cawan gula pasir- boleh kurangkan 1 sudu besar jika ingin kurang manis
- 1/4 sud teh garam
- sedikit pewarna merah dan perisa rosCara membuatnya:1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 7 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil.3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 600ml bater) bahagi kepada 300 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.4. Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang 100 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 100ml adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah. K.An tambah sedikit lagi pewarna merah untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah.
Wednesday 19 December 2012
KUIH LAPIS
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment